تاریخ دریافت خبر:
ضریب خودکفایی صنعت چای به 22 درصد رسید چکیده: رئیس سازمان چای با بیان اینکه ضریب خودکفایی صنعت چای به 22 درصد رسیده است، گفت: اقدام های حمایتی دولت یازدهم از صنعت چای نه تنها آن را از ورطه انحطاط نجات داد بلکه روند تولید آن را بر مدار رشد قرار گرفت.

«ولی الله روزبهان» افزود: با توجه به روند نزولی و فروپاشی صنعت چای تا پیش از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و همچنین خشکسالی و تنش های آبی، دولت یازدهم و دوازدهم با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، سبب اجرای عملیات به زراعی، احیای باغ های بایر، هرس بوته ها و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی چای شمال کشور شد.

به گفته وی، امسال در زمان دوره بهره برداری، 108 هزارتن برگ سبز چای به ارزش 2 هزار و 30 میلیارد ریال (203 میلیارد تومان) از کشاورزان خریداری شد که تاکنون یک هزار و 350 میلیارد ریال (135 میلیارد تومان) آن معادل 65 درصد پرداخت شده است.

روزبهان افزود: با مساعدت سازمان برنامه و بودجه کشور اواخر هفته گذشته 250 میلیارد ریال به حساب سازمان چای کشور واریز شد تا به چایکاران پرداخت شود.

*ضریب خودکفایی صنعت چای به 22 درصد رسید

رئیس سازمان چای اظهار داشت: چای مصرفی کشور معادل 600 میلیون دلار است که طی سالهای گذشته با نزول تولید چای داخلی، ضریب خودکفایی این صنعت به کمتر از 13 درصد رسیده بود اما در سال های اخیر و اقدامات حمایتی دولت از این صنعت میزان خودکفایی بین 20 تا 22 درصد رسیده است.

* دستیابی به خودکفایی 50 درصدی در صنعت چای طی دو برنامه پنج ساله

روزبهان گفت: برای احیا و ارتقای صنعت چای کشور در نظر داریم طی دو برنامه پنج ساله بتوانیم خودکفایی در این صنعت را به 50 درصد برسانیم.

وی افزود: طی سالیان گذشته خودکفایی ما در صنعت چای کشور به دلیل وسعت باغات حدود 65 درصد بود که در دولت های قبل بسیاری از باغات رها شدند؛ این بدان معناست که در سالیان گذشته سطح باغات چای کشور حدود 34 هزار هکتار بود که تا سال 93 این میزان به 17 هزار هکتار کاهش یافت.

* کاهش 50 میلیون تومانی واردات چای طی سالهای اخیر

وی اضافه کرد: طی سالهای اخیر اقدامات حمایتی دولت سبب شده تا به طور متوسط سالیانه 500 میلیون ریال از واردات چای کاسته شود.

روزبهان تصریح کرد: اکنون حدود 100 هزار خانوار مستقیم و غیرمستقیم (در باغ ها، کارخانه ها و فرایند بسته بندی) این صنعت مشغول به کار هستند بنابراین احیای این صنعت می تواند نقش بسزایی در اشتغال، کسب درآمد بیشتر و جلوگیری از خروج ارز شود.

* سرمایه صندوق چایکاران به 600 میلیارد ریال رسید

رئیس سازمان چای کشور یکی از اقدامات حمایتی دولت یازدهم را تاسیس صندوق حمایت از صنعت چای کشور در سال 1393 اعلام کرد که برای نخستین بار در کشور ایجاد شد.

روزبهان گفت: 49 درصد منابع اولیه راه اندازی این صندوق توسط دولت و 51 درصد آن توسط کارخانه های چای و چایکاران تامین شده که البته برای حق عضویت در این صندوق دولت سهم چایکاران را پرداخت کرده است.

وی اظهارداشت: سرمایه اولیه این صندوق در سال 93 حدود 86 میلیارد ریال بود که امروز سرمایه این صندوق به 600 میلیارد ریال رسیده است.

به گفته وی، اکنون 45 هزار خانوار چایکار و 70 کارخانه فرآوری چای در این صندوق حق عضویت دارند.

وی اضافه کرد: این صندوق وام هایی با کارمزد چهار درصد برای اجرای عملیات به زراعی، رسیدگی و تغذیه باغ ها در اختیار چایکاران و همچنین وام هایی برای کل هزینه های جاری و توسعه ای کارخانه های فرآوری چای تخصیص داده که مورد استقبال چایکاران و کارخانه داران قرار گرفته است.

وی بر این باور است که افزایش تولید و مصرف چای ایرانی علاوه بر رونق صنعت چای داخلی باعث جلوگیری خروج ارز برای واردات این محصول و رونق اقتصاد کشور می شود.

*چای تولیدی ایران ارگانیک و بدون سم است

رئیس سازمان چای کشور گفت: چای ایرانی تنها چای تولیدی ارگانیک در دنیاست که به دلیل خواب 6 ماهه باغ ها نیازی به مصرف سموم نیست اما کود برای غنی سازی خاک باغ ها مورد استفاده قرار می گیرد؛ این درحالیست که کشورهای تولید کننده چای در دنیا به دلیل برداشت 11 ماهه چاره ای جز مصرف سموم شیمیایی ندارند.

وی افزود: مصرف چای ارگانیک ایران به دلیل طبیعی بودن موجب حفظ سلامتی می شود.

اکنون سطح زیرکشت باغ های چای شمال کشور به 21 هزار رسیده که 90 درصد این باغ ها در استان گیلان و 10 درصد در مازندران متمرکز است.

چای وارداتی از کشورهای تولیدکننده بزرگ دنیا همچون هند، سریلانکا، کنیا و برخی دبی، هلند ، لهستان و ویتنام تامین می شود.

طبق آمارها، ایران چهارمین کشور مصرف کننده چای خشک در دنیاست؛ براساس آمارها سرانه مصرف چای خشک در کشور بیش از 1.5 کیلوگرم برای هر نفر است؛ البته سرانه مصرف برخی کشورهای اروپایی نزدیک چهار کیلوگرم است.

از هر 4.5 تا 5 کیلوگرم برگ سبز چای حدود یک کیلوگرم چای خشک استحصال می شود.

با توجه به وجود انواع چای سفید، سیاه و سبز در کشور، اکنون هر کیلوگرم چای سفید ایرانی به قیمت 12 میلیون ریال ( یک میلیون و 200 هزار تومان) و چای خشک سیاه بهاره درجه یک (مشابه چای هندی) تا 400 هزار ریال (40 هزارتومان) به فروش می رسد اما میانگین قیمت چای ایرانی در بازار 100 هزار تا 200 هزار ریال است.

اکنون 55 هزار خانوار چایکار و 150 کارخانه فرآوری چای در گیلان و مازندران فعالیت می کنند.

   #گیلان #وام #مازندران #لهستان #تغذیه #هلند